Yrityksen arvot kriisitilanteessa

Oletko tutustunut työpaikkasi, oman yrityksesi tai jonkin seuraamasi yhtiön strategiaan ja erityisesti sen arvoihin? Kirjoitin vastikään siitä, miten häiriötilanne on mahdollisuus muutokseen, koska kriisitilanteissa ihminen tulee konkreettisemmin kasvotusten omien arvojensa kanssa, ja sen kanssa, mitä oikeasti pitää tärkeänä. Samalla tavalla kriisitilanteissa myös yritysten arvot ja etenkin niiden aitous tulevat selkeämmin esiin.

Mitä ne yrityksen arvot siis sanovat? Aloitetaan vaikka Posivasta, jossa itse tällä hetkellä työskentelen. Saimme sopivasti juuri alkuvuodesta valmiiksi uuden strategian, jossa mainitaan muun muassa seuraavaa: Posivan missio on omistajien käytetyn ydinpolttoaineen turvallinen ja kustannustehokas loppusijoitus. Posivan arvoja ovat vastuullisuus, avoimuus, pitkäjänteisyys ja luotettavuus.


Miten nämä arvot sitten ovat näkyneet yrityksen arjessa erityisesti tässä kriisitilanteessa? 

TVO-konserni (jonka osa myös Posiva on) ryhtyi heti koronakriisin alussa konkreettisiin toimiin. Konsernissa perustettiin heti koronapoikkeusorganisaatio, jossa eri toimintojen yhteyshenkilöt arvioivat tilannetta ja sen vaatimia toimia päivittäin. Tämän organisaation tehtävänä on johtaa nykyistä poikkeustilannetta siten, että sähkön turvallinen ja jatkuva tuotanto voidaan turvata kaikissa olosuhteissa.

Toimimme yhteiskunnan kannalta kriittisellä toimialalla, ja minulla ainakin on ollut tämän poikkeustilanteen alusta asti sellainen olo, että tilanteeseen suhtaudutaan sen vaatimalla vakavuudella. Turhia riskejä ei oteta, vaan turvallisuus ja luotettava tuotanto on tärkeintä.

Saimme esimerkiksi jo hyvissä ajoin ennen virallisten matkustusrajoitteiden voimaantuloa ohjeet harkita kaikkea matkustusta tarkkaan, ja että vain välttämättömät työmatkat tehdään. Minäkin peruin sitten maaliskuun puolesta välistä yhden työmatkan, koska se ei yhtäkkiä tuntunutkaan välttämättömältä. Sen peruminen tuntui vastuulliselta teolta.

Olemme saaneet lisäksi jatkuvasti ohjeistusta tilanteen päivittyessä. Kun hallitus on tehnyt uusia linjauksia, olemme saaneet samana päivänä ohjeet, miten nämä linjaukset näkyvät työarjessamme. Viestintä on ollut avointa, ja rajoitustoimien tarpeellisuus on ollut selkeästi perusteltua.


Voisin kuvitella, että näin suuren ja moninaisen organisaation johtaminen tällaisessa poikkeustilanteessa ei ole helppoa, etenkin ottaen huomioon toimialamme roolin koko yhteiskunnalle. Minä kuitenkin koen, että tähän mennessä tilannetta on johdettu poikkeuksellisen hyvin, ja yrityksen arvot ovat olleet selkeinä esillä kaikessa arkipäiväisessä työssämme.

Haluaisinkin haastaa muitakin miettimään, miten esimerkiksi työpaikkasi arvot ovat olleet poikkeustilanteen aikana esillä. Se nimittäin kertoo paljon johtamisen laadusta.

Kommentit

Suositut tekstit