Millaisia töitä kemisti tekee?

Kun ajattelet sanaa kemisti, millaisia mielikuvia se sinussa herättää? Tuleeko mieleesi kenties valkoinen takki ja suojalasit? Breaking Bad? Vai jotain ihan muuta? Kemistit voivat työskennellä todella monipuolisissa rooleissa, ja tänään aionkin kirjoittaa hieman siitä, millaisia töitä olen itse ehtinyt kemian alalla tehdä.


Ensimmäinen kemian alan työpaikkani oli Stora Enson Fluting tehtaan laboratoriossa Heinolassa. Työnkuvani oli analysoida kartongin ja kartonkimassan laatua laboratoriossa ja raportoida poikkeamista. Työ oli ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen hyvä kosketus laadunvalvontalaboratorion toimintaan. Laadunvalvontatyö myös opetti systemaattisia työtapoja sekä tarkkaa työotetta.

Seuraavana kesänä halusin kokeilla jotain uutta, ja pääsinkin Kemiran tutkimuskeskukseen Espooseen Advanced Water Treatment -ryhmään. Pääsin tekemään teollista tutkimusta, ja näkemään, miten suuressa kemianteollisuuden yrityksessä varaudutaan tulevaisuuden trendeihin. Se oli todella mielenkiintoista!

Seuraavana opiskeluvuotena tein kandidaatintutkielmani ja aloin työskennellä Helsingin yliopiston Radiokemian laboratoriossa, jossa tein tutkimusta liittyen ydinjätteen loppusijoittamiseen. Innostuin aiheesta niin, että jatkoin tutkimusta väitöskirjaan asti!


Työ yliopistolla oli todella monipuolista, koska osallistuin siellä lukuisiin aivan erilaisiin tutkimusprojekteihin oman pääprojektini lisäksi, opetin ja osallistuin myös projektinhallintaan. Olin lisäksi jonkin aikaa mukana Helsinki Innovation Services:n järjestämässä tutkimuksen kaupallistamisen ohjelmassa.

Oma tutkimustyöni oli osittain laboratoriotyötä, mutta suurimmaksi osaksi tietokonemallinnusta ja raportointia. Pääsin myös tämän pestin aikana työkomennukselle Amphos 21 -ympäristökonsultointiyritykseen Barcelonaan. Se oli mahtava kokemus, jonka aikana opin paljon haitta-aineiden kulkeutumisesta ympäristössä sekä sen mallintamisesta.


Viime keväänä aloitinkin sitten työt Posivalla Olkiluodossa tuotekehitysinsinöörinä teknisten vapautumisesteiden yksikössä. Työni on johtaa projekteja, jotka koskevat savikomponenttien toimintakykyä, ja toimia asiantuntijana näiden komponenttien hankinnassa. Itse työ on suurimmaksi osaksi kokouksissa istumista, budjettien pyörittämistä sekä raportointia, joten se on jo melko kaukana perinteisestä laboratoriotyöstä!

Olen jo tähän mennessä saanut tehdä todella monipuolisia ja mielenkiintoisia töitä kemian alalla. Edellä mainittujen lisäksi olen päässyt muun muassa yksityisopettamaan, toimimaan jätevesineuvonnan asiantuntijana sekä kouluttamaan säteilymittausjoukkoja yhteistyössä Säteilyturvakeskuksen ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kanssa. Olen oppinut valtavasti, ja opin lisää joka päivä.

Minulle on tärkeää saada tehdä omien arvojeni mukaista työtä. Koenkin, että tällä alalla voin käyttää taitojani hyvien asioiden edistämiseen. Täytyy myöntää, että tämä on ollut tähän mennessä hyvin mielenkiintoinen uravalinta! Odotan mielenkiinnolla, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Olisi myös hauskaa kuulla muiden luonnontieteilijöiden uratarinoita!


Kommentit

  1. Se on varmasti mielenkiintoista työtä. Tuotekehitys on kummiskin merkittävä osa-alue jokaiselle tuotteita valmistavalle yritykselle. Voin kuvitella, että tuo tulevaisuuden trendeihin tutustuminen on varmasti ollut tosi antoisaa. https://www.defour.fi/palvelut

    VastaaPoista
  2. Varmasti kiva, kun on saanut tehdä monipuolisesti töitä kemian alalla. Saanut siitä kokemusta ja tietää mitä haluaa tehdä. Itsekin joskus haaveilin kemian alasta, mutta päädyin muulle alalle. https://mecaplan.fi/palvelut/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit