Helmet-lukuhaaste

Sattuneista syistä olen lukenut alkuvuodesta enemmän kuin vuosiin. Se on ihanaa. Helmet-lukuhaaste valmistui ennätysajassa, ja koska olen saanut viime aikoina niin paljon minua ilahduttaneita lukusuosituksia, haluan jakaa listani kanssanne. Toivottavasti joku saa tältä listalta inspiraatiota omaan lukemiseensa. Kun oikein minnekään ei saa mennä, ainakin kirjojen avulla voi vaihtaa maisemaa.


1. Kirjassa kirjoitetaan päiväkirjaa 
Vanessa Spingora: Suostumus
Väkevä autobiografia siitä, miten arvostettu viisikymppinen kirjailija manipuloi 13-vuotiaan Vanessan seksisuhteeseen. Pidin kirjan toteavasta tyylistä, joka alleviivaa tapahtumien vastenmielisyyttä ja saa vihastumaan, miksi kirjailijan on annettu jatkaa yleisesti tunnettua toimintaansa niin pitkään. Ihailen kirjailijaa, että hän on saanut tarinan kerrottua niin hillitysti. Kirja alleviivaa sitä, että suostumuksen ytimessä on, että ensin ihmisen pitää olla kykeneväinen sanomaan ei. Kirjassa käsitellään todella koskettavasti ja todenmukaisesti seksuaalisen hyväksikäytön aiheuttamaa syyllisyyttä, ja juuri tällaiset kirjat voivat auttaa vapautumaan siitä. Todella tärkeä kirja, jonka toivoisin kaikkien lukevan.

2. Kirjan on kirjoittanut opettaja
Arno Kotro: Kutsuvat sitä rakkaudeksi
Ihan hauskoja sanaleikkejä, mutta Herra mun vereni, miten katkeraa ja pateettista tekstiä erosta. Ehkä tämä kirja olisi pitänyt jättää terapeutin pöydälle.

3. Historiallinen romaani
Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa
Todella taidokkaasti kirjoitettu vaellusromaani Lapin sodan raunioilta. Hienosti kuvattuja yksityiskohtia miljööstä, tunteista, tuntemuksista, nähdyksi tulemisesta ja elämän muutoksesta. Pidin erityisesti siitä, miten päähenkilöiden tarinaa raotetaan vähitellen, ja miten päähenkilöiden välistä luottamusta rakennetaan konkreettisesti pala palalta. Aidosti koskettava lukukokemus.

4. Joku kertoo kirjassa omista muistoistaan
His Holiness the XIV Dalai Lama: The power of compassion
Humaania tekstiä ihmisten ja tunteiden kohtaamisesta, onnellisesta elämästä, kuolemasta ja maailman muuttamisesta. Saa ajattelemaan ihmisistä ja maailmasta hyvää, ja haluamaan tehdä hyvää.

5. Kirja liittyy tv-sarjaan tai elokuvaan
Julia Quinn: Bridgerton – Salainen sopimus
Mitä tästä nyt sanoisi. Ihan mukaansatempaavasti rakennettu juoni, mutta ihannoi epätervettä parisuhdetta, jossa nainen kuvittelee rakkaudellaan muuttavansa miehen, että tämä alkaisi haluta samoja asioita kuin hän (mikä tietenkin myös tapahtuu kirjassa). Spoiler alert: Kirja muuttuu vastenmieliseksi sen jälkeen, kun nainen raiskaa humalaisen aviomiehensä, minkä jälkeen he ovat pari kuukautta erossa, ja tämän jälkeen taas vannovat rakkauttaan (ilman anteeksipyyntöjä tai keskustelua) todella epäterveellä sanastolla. Ja kyllä, se oli raiskaus, vaikka tätäkin vähätellään kirjassa.

6. Kirja kertoo rakkaudesta
Heather Morris: The Tattooist of Auschwitz
Ristiriitainen lukukokemus. Tositapahtumiin perustuva fiktio on vaikea laji, ja tätä lukiessa ei voi olla ajattelematta, kuinka todenmukaisesti tarina on kerrottu. Joka tapauksessa tarina on koskettava, rujo ja samaan aikaan toiveikas, mutta näin voimakas tarina olisi ansainnut tulla kirjoitetuksi paremmin.

7. Kirjassa on kaveriporukka
Sally Rooney: Normaaleja ihmisiä
Kaunis kertomus epäsuhdasta on-off-suhteesta lukiosta yliopistoon. Kirjassa kuvaillaan hienovaraisesti, miten ihmiset projisoivat omia epävarmuuksiaan ja sabotoivat ihmissuhteitaan. Lukijana päähenkilöiden väliset väärinymmärrykset tuntuvat välillä sydäntäsärkeviltä, miksi he eivät vain voisi puhua suoraan peloistaan. Mielenkiintoinen katselmus myös siihen, miten perhesuhteiden eheys, luokkaerot ja asema sosiaalisissa ympyröissä vaikuttavat siihen, millä tasolla ihminen uskaltaa avata itseään erilaisille ihmisille.

8. Kirja, jossa maailma on muutoksessa
Matt Haig: Keskiyön kirjasto
Mielenkiintoinen kirja, jossa päähenkilö saa mahdollisuuden valita katumustensa mukaan vaihtoehtoisia elämiä ja kokeilemalla kaikkea unelmoimaansa selvittää, mitä elämältään oikeasti haluaa. Kirjojen ja filosofian ystävälle sydämellinen kokemus, mutta kirjassa vähätellään lukijaa ja selitetään mielestäni liikaa.

9. Kirjailijan etunimi ja sukunimi alkavat samalla kirjaimella
Perttu Pölönen: Tulevaisuuden identiteetit
Terävää tekstiä siitä, miten sidomme identiteettimme ja typistämme itsemme usein titteleihin. Laittaa ajattelemaan työn tulevaisuutta, ja miten voisi hyödyntää omia ominaisuuksiaan työelämässä parhaiten.

10. Kirjan nimessä on numero
Susan Heikkinen: Pullopostia Seilin saarelta – potilas numero 43
Koskettava kuvaus psykiatrisen hoidon historiasta, johon on lisätty niin paljon yksityiskohtia, että teksti tuntuu elävältä sortumatta kuitenkaan liialliseen dramatisointiin. Hieno kokonaisuus!

11. Kirja kertoo köyhyydestä
Juho Saari: Huono-osaiset: Elämän edellytykset yhteiskunnan pohjalla
Perusteellinen selvitys huono-osaisuudesta, sen syistä ja sitä ylläpitävästä sosiaalipolitiikasta. Hyvä teos avaamaan silmiä ja ymmärtämään, miten paljon lähtökohdat vaikuttavat elämään vaikkei sitä kunnolla aina ymmärräkään.

12. Kirjassa ollaan metsässä
Veikko Huovinen: Havukka-ahon ajattelija
Kaunista luonnon kuvausta, lämmintä huumoria ja syviä ajatuksia. Tämä kirja sai minut hyvälle mielelle verkkailla mietelmillään.

13. Kirja liittyy teatteriin, oopperaan tai balettiin
Heikki Kännö: Runoilija
Aivan mahtavan maaginen kuvaus natsismin valtaannousun mahdollistaneen kulttuurin luomisesta. Kirjan alussa ei olisi mitenkään voinut arvata, minkä kaiken kautta kirja mutkittelee. Ihanan esoteerinen jännitystarina Nietzschen filosofian suhteesta natsismiin.

14. Kirja on osa kirjasarjaa
Karl Ove Knausgård: Taisteluni I
Olen vältellyt tätä jo pitkään, mutta ihan turhaan. Mukaansatempaavaa kerrontaa ja tarkkaa kerrontaa, joka tavallaan muuttaa faktan fiktioksi. Mustalla huumorilla sävytettyjä isoja kysymyksiä, jotka koskettavat.

15. Kirjassa on jotain samaa kuin omassa elämässäsi
Hermann Hesse: Siddhartha
Kirja kertoo päähenkilön matkasta kohti merkitystä ja tarkoitusta. Ilahduttavan tarkkaa kuvausta ihmisen sisäisestä kamppailusta ja levottomuudesta. Voimakas tarina, joka haastaa ajattelemaan. Hieno kasvutarina, suosittelen!

16. Kirjassa eletään ilman sähköä
Anna Soudakova: Mitä männyt näkevät
Koskettava kuvaus Stalinin vainoista ja ylisukupolvisista traumoista. Pidin siitä, miten kirjassa ei mässäillä raakuudella, vaan katseet ja hiljaisuudet kertovat enemmän. Kirjassa on kaihoa, mutta myös iloa ja toivoa. Tapahtumat Stalinin ajan Neuvostoliitosta nykypäivän Turkuun käydään läpi edisodimaisesti.

17. Kirjan nimessä on kirjan päähenkilön nimi
Anne Cathrine Bomann: Agathe
Hauskalla tavalla synkkä ja vähäeleinen tarina leipääntyneestä ja eläköitymistä odottavasta terapeutista. Uuden asiakkaan kohtaaminen kuitenkin muuttaa terapeutin elämän. Kirjassa on hienoa symboliikkaa ja ajattomuutta.

18. Kirja kertoo sateenkaariperheestä
Laura Lehtola: Minä valitsin sinut
Erään parisuhteen tarina opiskeluvuosien sokeasta rakkaudesta ruuhkavuosiin, kriiseihin ja lopulta eroon. Aluksi kirja tuntui kököltä, mutta teksti tuntui kypsyvän päähenkilöiden tahtiin, tai sitten sen kerrokset alkoivat avautua vähitellen. Pidin siitä, miten alussa pari on toistensa puolella ja yhteiskunta heitä vastaan, mutta myöhemmin asetelma kääntyy päälaelleen. Tämän olisi tosin ymmärtänyt vähemmälläkin alleviivaamisella.

19. Kirjassa leikitään
Satu Vasantola: En palaa takaisin koskaan, luulen
Tarina sukurasitteista, luokkaloikasta, muuttamisesta ja muuttumisesta. Sukutarina on vahva, mutta hieman poukkoileva. Ajassa hyppimisen olisi voinut enemmän tarkoituksenmukaisella tavalla.

20. Kirjassa on ammatti, jota ei enää ole tai joka on harvinainen
Homer: The Odyssey
Mielenkiintoinen tarina, mutta hieman raskassoutuinen. Ja kun sanon hieman, tarkoitan, että helvetin raskassoutuinen. Oli hauska lukea kontekstia antiikin Kreikan knoppitiedoille.

21. Kirja liittyy johonkin vuodenaikaan
Terhi Kokkonen: Rajamaa
Unenomainen esikoisromaani, joka jatkaa pikkupaikkakuntamysteerien hienoa jatkumoa. Tarkkasilmäisiä henkilöhahmoja ja kerrontaa, joka pitää otteessaan ja jättää hämmentyneeksi.

22. Kirjassa ajetaan polkupyörällä
Joël Dicker: Totuus Harry Quebertin tapauksesta
Ihastuttavan monipolvinen vyyhti traagisia tarinoita. Kirjoittamisen metatasoa ei hyödynnetä täysillä, mutta tarina pitää otteessaan loppuun asti. Pidän siitä, miten kirjassa henkilöiden traumat risteävät yhdeksi suureksi sopaksi.

23. Kirja, jota luet ulkona
Uuno Kailas: Purjehtijat
Synkkiä, mutta silti lohdullisia runoja ihmisyydestä, elämästä, rakkaudesta. Todella taitavaa sanailua.
"Minä tuon rakkauteni sinun tiellesi
niinkuin kiiltomadon yössä.
Minä asetan käsiisi kalliin korun,
heitä se mereen,
ettei se aamulla himmentyisi.
Sinun suusi on täynnä meren hengitystä
ja lasten soperruksia.
Sinun sanasi ovat tulvillaan heräämistä.
Sinun silmiesi taivaissa
syntyy uusia tähtiä tänä iltana.
Minun sydämeni tuntee ne,
ja minun koko elämäni
pakenee luotani ja polvistuu
rukoilemaan niitä tähtiä,
ja sydämeni antaa niille onnelliset nimet."

24. Kirjan nimessä on kysymysmerkki tai huutomerkki

Edward Albee: Vem är rädd för Virginia Woolf?
Aivan järkyttävän traaginen avioliittokuvaus, joka on kirjoitettu niin hauskasti, että sitä nauraa ääneen, vaikka tavallaan tietää ettei pitäisi. Mestarillisesti kirjoitettu näytelmä, joka jää kummittelemaan mieleen.

25. Kirjan on kirjoittanut kaksi kirjailijaa
Anne Brunila ja Johanna Venho: Kuka olisi uskonut. Muistikuvia
Vaikuttava tarina vaikuttavasta naisesta. Uran käänteiden lisäksi erityislapsen kasvattamisen haasteet, perheväkivallasta selviytyminen sekä buddhalaisuuden opit ja vaikutus elämään olivat antoisaa luettavaa.

26. Elämäkerta henkilöstä, joka on elossa
Robert Clarke: Seven years with Banksy
Harvinaisen hämmentävä kirja, joka saa miettimään, miten pilvessä kirjoittaja on ollut. Olisin mieluummin lukenut enemmän Banksyn ideologiasta kuin kasan hämäriä anekdootteja.

27. Kirjan päähenkilö on eläin
Beatrix Potter: La historia de Peter Rabbit
Yritän ylläpitää kieliä, joita en aktiivisesti käytä lukemalla silloin tällöin esimerkiksi lastenkirjoja. Sen tähden tämäkin kovin yksinkertainen (mutta sympaattinen) lastenkirja päätyi espanjaksi lukulistalleni.

28. Kirja, jonka lukemisesta on sinulle hyötyä
Brené Brown: Dare to lead — Rohkaiseva johtaja
Käytännönläheistä ja hauskan tarinallista tekstiä siitä, miten johtaa rohkeasti ja empaattisesti ja elää täydellä sydämellä. Täyttä asiaa, suosittelen lukemaan!

29. Kirjan henkilön elämä muuttuu
Charles Bukowski: Ham on Rye
Hieno kasvutarina Henry Chinaskin (Bukowskin alter ego) lapsuudesta, nuoruudesta ja ulkopuolisuudesta. Perustunnelmaltaan vakavaa ja surumielistä kerrontaa, mutta ajoittain niin hauskaa, että nauroin ääneen.

30. Kirja on julkaistu kirjoittajan kuoleman jälkeen
Henry Parland: Återsken
Kokoelma runoja, esseitä, kirjoitelmia ja ensimmäinen versio romaanista Sönder. Pidän Parlandin modernistisista runoista, mutta tämän kirjan parasta antia minulle olivat (minullekin yllättäen) kirjailijan tekstit kirjallisuudesta.

31. Jännityskirja tai dekkari
Sofie Sarenbrant: Mytomanen
Helppolukuinen jännityskirja, jonka kanssa saa aivot narikkaan, mutta ei herättänyt minussa mitään suuria tunteita. 

32. Kirjan kansikuvassa tai takakannen tekstissä on kissa
T.S. Eliot: Old Possum's Book of Practical Cats
Ihanan leikkisää kieltä, eloisaa tekstiä taitavasti taivutettuna kissojen erilaisista persoonallisuuksista. Herätti akuutin kaipuun mennä katsomaan musikaaleja!
"Gus is the Cat at the Theatre Door.
His name, as I ought to have told you before,
Is really Asparagus. That's such a fuss
To pronounce, that we usually call him just Gus.
His coat's very shabby, he's thin as a rake,
And he suffers from palsy that makes his paw shake.
Yet he was, in his youth, quite the smartest of Cats--
But no longer a terror to mice and to rats.
For he isn't the Cat that he was in his prime;
Though his name was quite famous, he says, in its time.
And whenever he joins his friends at their club
(Which takes place at the back of the neighbouring pub)
– –"

33. Kirjassa opetetaan jokin taito
Seneca: Elämän lyhyydestä
Viisas, joka on yhäkin kummallisen ajankohtainen vielä parituhatta vuotta kirjoittamisensa jälkeen. Kirjassa käsitellään sitä, mikä on kunniallisen ja hyvän elämän ydin. Senecan mukaan koko elämän aikana on opeteltava kuolemaan, sillä vasta hyväksymällä kuoleman voi ymmärtää elämän arvon. ”Kiireisellä on kiire kaikkeen muuhun paitsi elämän elämiseen.”

34. Kirjassa tarkkaillaan luontoa
Seija Ahava: Nainen joka rakasti hyönteisiä
Kaunis tarina muodonmuutoksesta, ahtaasta naiseuden roolista ja kapinasta sitä vastaan sekä ihmisen ja luonnon suhteesta. Kuvaus ikääntymisestä ja kuolemasta oli mielestäni erityisen vaikuttava.

35. Kirja, jonka ilmestymistä olet odottanut
Sayaka Murata: Lähikaupan nainen
Hyvin kirjoitettu tarina siitä, millainen ihminen on normaali ja täysivaltainen yhteiskunnan jäsen. Päähenkilö kokee syntyvänsä uudelleen, kun saa kokea olevansa tarpeellinen ja osa yhteisöä. Ympäröivien ihmisten mielipiteet oikeanlaisesta urasta ja perheestä kuitenkin painavat. Kannattaa lukea, ja miettiä, millaista ulkoista painetta itse saattaa elämässään kokea.

36. Kirjassa liikutaan ajassa
Anna Järvinen: Dröm natten till idag
Ajatuksen fragmentteja surusta, kaipauksesta, taiteilijuudesta ja ulkopuolisuudesta. Kirjassa on kauniita hajatelmia, mutta siitä puuttui jonkinlainen syvyys, jota jäin kaipaamaan.

37. Kirjan henkilön työ on tärkeä tarinassa
Plato: Plato's Republic
Kirjassa Sokrates luennoi huutosakilleen ihannevaltiosta ja alustaa ideaopin idean. Kirja oli yllättävän miellyttävä lukea, ja oli mielenkiintoista, miten paljon siinä sivalletaan Homerosta. Sokratesin ihannevaltio vaikuttaa aika karulta, sillä siellä muun muassa suurin osa taiteesta olisi kielletty.

38. Kirja on käännetty hyvin
David Foster Wallace: Päättymätön riemu
Hengästyttävä ja riemastuttava teos, jonka juonen ja sivujuonien perässä tuntuu mahdottomalta pysyä. En tiedä, olenko aiemmin kirjan aikana pohtinut niin moneen otteeseen, että miten kukaan voi keksiä jotain tällaista. Pakkomielteitä, riippuvuuksia ja perhesuhteita. Tämä on juuri sellainen kirja, johon haluaa palata myöhemmin, koska se herättää niin paljon tunteita ja ajatuksia.

39. Kirjassa kuunnellaan musiikkia
Mikael Niemi: Populärmusik från Vittula
Humoristinen kuvaus nuoreksi mieheksi kasvamisesta musiikin tukemana 60- ja 70-lukujen pikkupaikkakunnalla Pohjois-Ruotsissa. Eloisa miljöö ja henkilöhahmot, älyttömyyksiin asti liioiteltuja nuorten poikien tarinoita ja hippu haikeutta.

40. Kirjassa kerrotaan eläinten oikeuksista
Olga Tokarczuk: Aja aurasi vainajain luitten yli
Kauniilla kielellä kirjoitettu sadun ja trillerin yhteenliittymä, joka pohtii moraalia mielenkiintoisella tavalla. Vahva kannanotto eläinten ja luonnon puolesta. Kirjassa on kaunista omituisuutta, lyyrisyyttä ja mystisyyttä.

41. Kirjassa matkustetaan junalla
Agatha Christie: Sleeping murder
Agatha Christien kirjat ovat täynnä tarkkoja yksityiskohtia, moni-ilmeisiä henkilöhahmoja ja meheviä juonenkäänteitä, eikä tämä kirja tehnyt poikkeusta. Tarina, joka pitää otteessaan, ja hyytävä loppuratkaisu. Christien kirjojen lukeminen tuntuu aina kotiinpaluulta.

42. Satukirja

Carl-Johan Forssén Ehrlin: Kani joka tahtoi nukahtaa
Hauska, vaikkakin ajoittain hieman ahdistavan painokas satukirja, joka on kirjoitettu nukuttamista varten. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan äänikirjaa, jos haluat nukahtaa itse tai nukuttaa jonkun.

43. Kirjassa ei kerrota sen päähenkilön nimeä
Ian McEwan: Pähkinänkuori
Mestarillisesti kirjoitettu Hamlet-mukaelma sikiön näkökulmasta kirjoitettuna. Ovelasti kannettu tarinankaari, joka pitää mukanaan. Ihanan tummaa huumoria ja ilkikurisuutta.

44. Kirjassa on reseptejä
Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys
Kirja on täynnä mystiikkaa ja myyttejä, joita ei selitetä liikaa aivan kuin ne olisivat osa tätä maailmaa. Ilmeikästä kieltä, koskettava tarina ja ihanan kuivakkaa huumoria. Tarinan ytimessä ovat riuduttavat itsesyytökset ja itselle anteeksianto.

45. Kirjan on kirjoittanut pohjoismainen kirjailija
Edith Södergran: Landet esim icke är
Kaunista, soljuvaa kieltä yhdeltä lempirunoilijaltani. Runoissa on kaunista surumielisyyttä ja kuoleman läsnäoloa uljaalla tavalla.
"Gå icke alltför nära dina drömmar:
de äro en rök och de kunna förskingras -
de äro farliga och kunna bestå.

Har du skådat dina drömmar i ögonen:
de äro sjuka och förstå ingenting -
de hava endast sina egna tankar.

Gå icke alltför nära dina drömmar:
de äro en osanning, de borde gå -
de äro ett vansinne, de vilja stanna."

46. Kirjassa syödään herkkuja
Maria Lang: Vår sång blir stum
Elävästi kirjoitettu, mielenkiintoinen miljöö ja hauskat henkilöhahmot. Mukavaa ajanvietettä perinteisen dekkarin muodossa, ei sen enempää.

47.-48. Kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheesta
Ilkka Niiniluoto: Hyvän elämän filosofiaa
Mielenkiintoinen teos elämän peruskysymyksistä aina hyvän ja pahan käsityksestä rahan ja onnellisuuden väliseen suhteeseen. Hyvin kirjoitettuja inhimillisiä pohdintoja.

Saku Tuominen: Hyvä elämä
Omalla tavallaan voimaannuttava kirja unelmoinnin ja unelmien toteuttamisen tärkeydestä, mutta aika heppoinen self-help-kirja.

49. Kirja on julkaistu vuonna 2021
Marianna Kurtto: Seitsemäs piste
Riemukkaan runollista kieltä perhe-elämän ristiriidoista ja kasvukivuista. Rakastin sitä, miten suuressa roolissa kieli kirjassa on. Sen avulla kaiverretaan kuva perheenjäsenten kokemuksista, joissa he ovat jumissa. Kirjassa kuvataan koskettavasti sitä, miten perheessä voi jäädä näkemättä, osattomaksi. Ihanan monitulkintainen kirja!

50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä
Yoko Ogawa: Professori ja taloudenhoitaja
Sympaattinen tarina 80 minuuttisen muistin omaavan professorin, taloudenhoitajan ja tämän pojan välisestä ystävyydestä. Ja rakkaudesta matematiikkaan! Ihana hyvän mielen kirja, jonka luettuaan hymy tuntuu aiempaa helpommalta.


Jos luit tänne asti, pidän sinusta. Hyvää pääsiäistä!



Kommentit

Suositut tekstit