Hyvä työporukka auttaa jaksamaan

Tänään oli taas vaihteeksi sellainen maanantai töissä, että sai venyä sammuttamaan yhtä jos toistakin tulipaloa. Kun istuin pitkän päivän jälkeen ruokapöydän ääreen syömään, havahduin kuitenkin siihen, että olo ei hektisestä päivästä huolimatta ollut yhtään voipunut. Ystävänpäiväkukkien ääressä ajattelin, että hyvää työporukkaa lienee kiittäminen.


Hyvä työporukka auttaa jaksamaan huonoinakin hetkinä. Se luo uskoa paitsi tekemäämme työhön, myös itseemme ammattilaisina. Hyvät työkaverit hoitavat oman tonttinsa, heidän panokseensa voi luottaa ja heitä haluaa myös itse auttaa parhaalla panoksellaan.

Hyvässä työporukassa uskalletaan sanoa asioita reilusti ääneen ja annetaan rohkeasti sekä hyvää että rakentavaa palautetta. Välillä voi myös päästää höyryjä ulos, sillä etenkin näinä aikoina on tärkeää saada puhuttua mieltä painavista asioista eikä jäädä ruudun taakse miettimään asioita yksin. Hyvässä työyhteisössä voi luottaa, että omia ideoita kuunnellaan eikä niille naureta. 

Hyvässä työporukassa voi kuitenkin myös nauraa. Tässä vaiheessa minun pitäisi varmaan pyytää anteeksi työkavereiltani, jotka joutuvat kuuntelemaan päivittäistä puujalkojeni kopsetta, mutta en taida kuitenkaan. Yhteinen huumori auttaa jaksamaan rankkojakin työrupeamia.

Hyvät työkaverit myös levittävät optimismia ympärilleen, ja me kaikki tiedämme, että näinä aikoina sitä tarvitaan. Yksi voimakkaimpia kokemuksia raskaan työtaakan alla on saada kuulla, että hei, kyllä me saadaan tämäkin homma hoidettua. Kaikki järjestyy kyllä aikanaan.

Nyt kun asiaa miettii, on usein loppujen lopuksi aika pienistä jutuista kiinni, onko kiireinen työpäivä energisoivan haastava vai kaikki voimat imevä, ja työporukalla on siinä suuri merkitys. Sen vuoksi on tärkeää miettiä aina välillä, millaista energiaa itse tuo työpaikalleen. Olenko minä töissä sellainen työkaveri, jonka kanssa itse haluaisin tehdä töitä? Millaista ilmapiiriä haluan ympärilleni luoda?

Hyvää ystävänpäivää näin jälkikäteen kaikille!

”Jokainen meistä luo elämän kudosta – sen tulisi olla kaunista, ainakin miellyttävää, mieluiten ihmeellistä.”
–Eeva Kilpi

Kommentit

Suositut tekstit