Tavoitteiden kirkastaminen

Vuosi 2020 lähenee loppuaan, eikä tätä vuotta varmasti tule ikävä. Tai näin ajattelin ainakin vielä hetki sitten, kunnes kävin läpi vuoden aikana otettuja kuvia samalla kun siirsin niitä parempaan säilöön. Kuviin oli säilötty yllättävän paljon kauniita hetkiä.

Minulla on ollut tapana käydä vuoden päätteeksi läpi vuoden aikana räpsittyjä kuvia, koska se on hyvä tapa muistella, mitä kaikkea on tullut tehtyä. Monet hienot hetket saattavat jäädä unholaan, jos niitä ei palauta aktiivisesti mieleensä. 

Aivomme nimittäin ylipainottavat mielessämme negatiivisia kokemuksia, minkä takia positiiviset hetket voivat jäädä huomioimatta. Se on erityisen helppoa tällaisena vuotena, kun olemme saturoituneita huonoilla uutisilla ja uhkakuvilla.


Kun muistelee vuoden parhaita hetkiä, samalla kirkastuu ajatus siitä, mikä itselle on tärkeää, ja mitä haluaa enemmän elämäänsä. Vuodenvaihde tuntuu aina hyvältä ajankohdalta kirkastaa omia tavoitteitaan. Ajattelen sitä vähän niin kuin kompassin kalibrointina, että varmistaa olevansa matkalla oikeaan suuntaan.


Kun kävin kuvia läpi, tajusin, ettei tämä vuosi nyt loppujen lopuksi niin surkea olekaan ollut. Vuoteen on mahtunut toki paljon kaikkea hullunkurista (lue: ihan totaalista paskaa), mutta myös lämpimiä hetkiä täynnä naurua, onnistumisia ja ihania ihmisiä. Ja mikä hassuinta, tämä vuosi tuntuu todella pitkältä! Tuntuu kuin alkuvuoden tapahtumat olisivat tapahtuneet kauan aikaa sitten.


Vuodessa ehtii tosiaan tapahtua paljon. Haastan sinutkin käymään läpi kulunutta vuotta, ja miettimään positiivisia hetkiä vuoden varrelta. Millaisina hetkinä olet tuntenut olevasi tyytyväinen? Mitä haluaisit viedä mukanasi ensi vuoteen?



Yritä nimetä konkreettisia asioita, joita haluaisit elämääsi lisää. Jos huomaat esimerkiksi, että joku harrastus on antanut sinulle vaikeiden tilanteiden keskellä voimia, saatat haluta antaa sille enemmän aikaa. Tai jos joku tietty projekti on kutkuttanut sinua oikealla tavalla, saatat haluta panostaa siihen enemmän. Ne voivat olla myös aivan yksinkertaisia asioita, kuten hyvää ruokaa, ulkoilua, unta, kosketusta, lukemista, mitä vain.

Kirjoita mieleesi tulevat asiat alas, jotta muistat ne myös arjen pyörteissä. Voisitko tehdä jotakin konkreettista, että saisit lisää näitä asioita elämääsi? Jos voit, kirjoita myös nämä teot alas.



Tavoitteet auttavat muokkaamaan elämästä mielekästä. Frank Martela kirjoittaa osuvasti, että tavoitteita ei kuitenkaan kannata ottaa liian vakavasti, koska ne ovat vain työkaluja ohjaamaan elämää oikeaan suuntaan. Siksi niitä pitäisi tarkastella säännöllisesti, ja päästää suosiolla irti sellaisista tavoitteista, jotka eivät enää palvele itseä. 



Olemme saaneet viime aikoina kuulla paljon odotettuja hyviä uutisia, rokottamisohjelmat on aloitettu maailmanlaajuisesti ja tunnelin päässä alkaa vähitellen pilkottaa valoa. On siis hyvä aika miettiä, mitä kaikkea haluamme tehdä sitten kun tiukat rajoitukset ovat historiaa, ja voimme taas vapaasti tehdä mitä haluamme. 

Toivon sinulle vuoteen 2021 terveyttä, huolettomuutta, onnistumisia ja onnea! 

Tell me, tell me, smiling child,
What the past is like to thee ?
'An Autumn evening soft and mild
With a wind that sighs mournfully.’

Tell me, what is the present hour ?
'A green and flowery spray
Where a young bird sits gathering its power
To mount and fly away.’

And what is the future, happy one ?
'A sea beneath a cloudless sun ;
A mighty, glorious, dazzling sea
Stretching into infinity.'
— Emily Brontë




Kommentit

Suositut tekstit