Sijoita itseesi – lue kirja
Vaikka monet normaalit aktiviteetit ovat tänä vuonna olleet tauolla, ainakin on saanut lukea sielunsa kyllyydestä. Vuosi 2020 onkin ollut ainakin minulle harvinaisen hyvä kirjavuosi, ja olen ahminut kymmenittäin kirjoja. Ajattelin jakaa omia tämän vuoden timanttejani, jos joku kaipailee vielä välipäiviksi lukusuosituksia (tai sitten vaikka ensi vuoden lukuhaasteita varten). Lukeminen on kuitenkin yksi parhaita tapoja sijoittaa itseensä.
Frank Martela: Valonöörit – Sisäisen motivaation käsikirja
Suosittelen tätä kirjaa kaikille, joita mietityttää, mikä tekee elämästä hyvän, onnellisen ja merkityksellisen (toivottavasti kaikkia). Kirjan otsikon termi, valonööri, tuntui minusta hauskalta tavalta tiivistää merkityksellinen tekeminen. Termi tulee englannin sanasta lightneer, jonka Martela oli kuullut ensimmäistä kertaa Michiganin yliopiston liiketaloustieteen professorilta Jane Duttonilta. Duttonin mukaan valonööri on ihminen, joka ”säteilee valoa ympärilleen. Hän on myönteisyyden ja myötätunnon majakka.”
Termin loppuosa puolestaan tulee insinööriydestä, jolla sisäinen valo siirtyy käytännön tekemiseksi. Valonööri on siis ihminen, jolla on vahva elämänarvostus ja vahva elämänhallinta, ja joka tavoittelee merkityksellisiä päämääriä ja saavuttaa niitä. Ei ihan huono tavoite elämässä.
Martela tarkastelee kirjassaan ihmisen motivaatiota ja hyvinvointia erityisesti neljän psykologisen perustarpeen kautta: vapaaehtoisuuden, kyvykkyyden, läheisyyden ja hyväntekemisen. Jos toimimme näiden perustarpeiden kautta, voimme elää kuin valonööri. Kirjassa kerrotaan myös, miten näitä perustarpeita voi vahvistaa elämässä.
Kirja oli miellyttävää lukemista ja antoi paljon ajateltavaa. Kirja on helppolukuinen, mutta pohjautuu tieteelliseen tutkimukseen, ja se antaa hyvät eväät miettiä, mitä hyvä elämä omalla kohdalla tarkoittaa.
Nikolai Gogol: Kuolleet sielut.
Venäläiset kirjallisuuden klassikot ovat lähellä sydäntäni, mutta Gogolin rikas kieli ja absurdius on omaa luokkaansa. Kirjassa vähäinen valtion virkamies matkustaa Venäjän maaseudulla tarkoituksenaan ostaa "kuolleita sieluja" eli kuolleita talonpoikia. Hän siis ostaa nimilistoja kuolleista talonpojista, jotka yhä lasketaan omistajilleen kuuluviksi. Päähenkilö on keksinyt tavan rikastua tällä tavalla. Kuolleiden sielujen kerääminen herättää hämmennystä, ja lopulta mitä kummallisimmat huhut alkavat elää omaa elämäänsä.
Kirjassa on tarkasti kuvattuja karikatyyrejä, jotka saavat nauramaan ihmisten ahneudelle ja typeryydelle. Samaan aikaan se on myös kriittinen ajankuvaus ja kritiikki maaorjuutta vastaan. Kirja on helposti luettava, täynnä kaunista kuvailua ja täyteläistä kielenkäyttöä.
Jonathan Franzen: Freedom
Freedom on äärimmäisen tarkkanäköisesti kirjoitettu ja mukaansatempaava kirja, jossa seurataan Berglundin perheenjäsenten elämiä. Kirjassa keskitytään erityisesti perheen vanhempien elämiin, siihen kuinka he kehittyvät aikuisiksi, ja kuinka heidän onnensa vähitellen murenee palasiksi. Kirjan ytimessä on myös vanhempien ystävä, ja hänen salasuhteensa perheen äidin kanssa.
Kirjassa on epätyypillinen rakenne, jossa päästään katsomaan samoja tapahtumia eri näkökulmista. Siinä reflektoidaan paljon elämän käännekohtia, kuinka paljon yksittäiset päätökset voivat vaikuttaa elämään. Toisaalta myös poliittiset aiheet, kuten liikakansoitus, ovat kirjassa näkyvästi esillä.
Kuuntelin kirjaa lenkkeillessä, ja totta puhuen nauroin välillä ääneen, koska kirja on niin hauskasti kirjoitettu. Kirja on lumoava kuvaus dysfunktionaalisesta keskiluokkaisesta perheestä, ja tarjoaa harvinaisen uskottavia henkilöhahmoja, jotka herättävät väistämättättä jonkinlaisia tunteita.
Oskari Saari: Aki Hintsa – Voittamisen anatomia
Olen kuullut monen hehkuttavan tätä kirjaa, minkä vuoksi en ole tarttunut siihen aiemmin. Joulukuussa tuntui kuitenkin olevan oikea hetki ottaa Aki Hintsa lenkkiseuraksi. Kirja koostuu toisaalta Hintsan elämäntarinasta ja toisaalta Hintsan opista, kokonaisvaltaisesta elämänhallinnasta. Hintsan tarinat muun muassa Etiopian lähetystyövuosilta ja F1-kuljettajien kanssa työskentelemisestä olivat mielenkiintoisia, ja oli hauska nähdä, millaiset tapahtumat olivat muokanneet miehen ajatusmalleja.
Myös kokonaisvaltaisen elämänhallinnan malli herätti ajatuksia. Hintsa lähestyy ihmisen hyvinvointia kokonaisuutena, jonka ydin muodostuu kolmesta kysymyksestä:
1. Tiedätkö, kuka olet?
2. Tiedätkö, mitä haluat?
3. Hallitsetko omaa elämääsi?
Näiden kysymysten äärelle meidän pitäisi Hintsan mukaan pysähtyä aina aika ajoin. Hintsan mukaan kysymyksiin tiivistyy ihmisen minuus, pysyvän motivaation alkulähde. Kirjassa myös painotetaan, että jos jokin estää tekemästä omien arvojensa mukaisia valintoja tai joillakin olosuhteilla on jatkuvasti negatiivinen vaikutus omaan elämään ja sen laatuun, kannattaa miettiä, ovatko kyseiset olosuhteet muutettavissa omilla valinnoilla. Viisaita sanoja.
Hintsa tuntuu kirjan perusteella lempeältä ja sydämelliseltä ammattilaiselta, joka jakaa kultaisia viisauksia läpi kirjan:
“Menestys on hyvinvoinnin sivutuote.”
”(…) vahva minuus ei voi perustua kokonaan johonkin, mikä voidaan ottaa pois.”
”On vaikea olla onnellinen, jos tavoittelee koko ajan jotain, mikä on tulevaisuudessa.”
Kommentit
Lähetä kommentti