Toivo näyttää tietä eteenpäin

Marraskuun yllättävä valo ja säännöllinen urheilu ovat antaneet virtaa arkeeni, minkä ansiosta olen ahminut kirjoja pimeinä iltoina enemmän kuin pitkään aikaan. Olen lukenut tuttuun tapaan paljon kaunokirjallisuutta, mutta nyt olen innostunut myös elämäkerroista ja tietokirjoista.

Luin juuri Maaret Kallion Voimana toivo -kirjan loppuun, ja se oli ennen kaikkea yllättävän hyvin kirjoitettu kokonaisuus, mutta myös koskettava ja innostava lukukokemus. Kirjassa puhutaan paljon hyvän elämän palikoista, siitä miten hyvä elämä ei ole pelkkiä huippuja, vaan sitä, että säilytämme toivon vaikeuksista huolimatta. 

Kallio kirjoittaa myös kauniisti siitä, miten toivoa voi lainata toiselta, ja miten toivon voima elää vahvimmin suhteessa toisiin. Tämä kolahti minuun, koska mielestäni elämän merkityksellisyyden ytimessä on olla yhteydessä muihin ihmisiin ja ympäristöönsä, ja saada auttaa, olla osa jotain suurempaa kokonaisuutta kuin pelkästään oma napansa.

Olen kiitollinen siitä, että olen saanut elämässäni paljon, ja että saan juuri nyt elää huoletonta ja onnellista elämää. On ollut hetkiä, jolloin elämä on ollut kaikkea muuta, mutta juuri niinä hetkinä olen saanut lainattua toivoa ihanilta ihmisiltä lähelläni. Kiitos siitä. Vastapalveluksena haluaisin jakaa sitä samaa toivoa yhä eteenpäin.

Elämme juuri nyt hankalaa aikaa. Juttelin vastikään tuttavani kanssa, joka kamppailee uuvuttavassa ja epätyydyttävässä työssä, mutta ei halua tällaisessa tilanteessa vaihtaa uuteen epävarmuuteen, erityisesti kun työpaikat ovat hänen alallaan kiven alla. Toinen taas on ollut pitkään lomautettu ja murehtii toimeentulonsa ja urakehityksensä puolesta. Varmasti kaikilla meistä on viime kuukausien aikana ollut sellainen olo, että tämä nyt ei todellakaan ole sitä, mitä minä tähän väliin elämässäni tilasin. Minulla ainakin.

Elämään kuuluu laaksoja, jotka auttavat erottamaan paitsi huippuja, myös niitä asioita, jotka ovat meille oikeasti tärkeitä. Jos olet juuri nyt tilanteessa, joka tuntuu epätyydyttävältä, se auttaa sinua tunnistamaan, mitä et ainakaan halua, ja menemään tulevaisuudessa oikeaan suuntaan. Muista, että tämä tilanne ei ole lopullinen eikä sinun nykyinen tilanteesi määrittele sinun arvoasi ihmisenä. Me olemme kaikki yhtä lailla mittaamattoman arvokkaita.

Maaret Kallio kirjoittaa kirjassaan, kuinka avuttomuuden hyväksyminen liittyy vahvasti toivoon. Sen hyväksyminen, että tällaiset kortit minulle on nyt jaettu, ja niiden kanssa on pelattava. Asiat eivät suinkaan mene aina, kuten toivoisimme. 

Viisautta onkin luopua niistä asioista, joihin emme voi vaikuttaa, ja keskittää voimavarat sen sijaan siihen, mihin voimme itse vaikuttaa. Vaatii voimaa ja rohkeutta toteuttaa niitä muutoksia, jotka vievät elämää itselle tyydyttävään suuntaan. Ei siis kannata rikkoa itseään taistelemalla sellaisten asioiden kanssa, joihin ei voi itse vaikuttaa.

Halloween-look

Elämän epävarmuudet ja ailahtelevaisuus ovat tulleet tämän vuoden aikana enemmän esiin kuin ehkä normaalisti, ja turvallinen hallinnan tunne on monena hetkenä ollut tipotiessään. Tällaisina aikoina, jos joskus, tarvitaankin toivoa. Toivoa, että kaikki järjestyy vielä parhain päin. Toivoa, että jonain päivänä olemme lähempänä sitä, mitä juuri nyt tavoittelemme. 

Näin kauniina päivänä on kieltämättä helppoa olla toiveikas, mutta toivoisin muistavani kirjan ytimen myös niinä harmaina päivinä. Toivo näyttää meille suuntaa eteenpäin silloinkin kun tuntuu, ettei ihan pysty näkemään eteensä. Yritetään myös muistaa, että emme ole yksin. 

Kommentit

Suositut tekstit