Luova tauko eli kesäloma

Viimeisimmästä kirjoituksestani on päässyt näköjään vierähtämään tovin verran aikaa. Ennen kesälomaa oli kiire saada töissä projektit siistiin kuntoon breikkiä varten, ja vapaa-ajallani muutto (sekä remontointi) täyttivät kalenteria. Nyt kun loma on puolessa välissä (!), on aika jäsennellä ajatuksia kaikesta tapahtuneesta.

Kuva: Ksenia Kylmälä Photography

Tässä vaiheessa voi ainakin rehellisesti sanoa, että 2020 on ollut tähän mennessä rankka vuosi. Vasta nyt kun on aikaa pysähtyä ja levätä, huomaa itsekin, miten loman tarpeessa sitä on ollut. Päätinkin jo aikoja sitten, että tämän loman päätavoite on levätä rennosti ilman sen suurempia suunnitelmia. Ja ainakin tähän mennessä se on sujunut mallikkaasti!

Olen kiitollinen, että saan viettää lomaa rakkaideni seurassa (tämän kevään jälkeen tuskin hetkeen otan rakkaiden ihmisten seuraa itsestäänselvyytenä). Harva asia on tehnyt minua lomallani yhtä iloiseksi kuin se, että on voinut pitkästä aikaa höpöttää ystävien kanssa yömyöhään, saunoa ja kokata herkkuja. Se tekee ihmiselle hyvää.


Alan myös huomata levon konkreettisia vaikutuksia itsessäni. Epämääräiset fyysiset kolotukset ovat kaikonneet uimavesiin ja saunan lauteille. Ylivirittyneisyys alkaa helpottaa, ja jaksan jo nyt keskittyä paremmin esimerkiksi lukemiseen. Huomaan myös, että aivoissani alkaa jälleen pulputa uusia ideoita. 


Luovuus onkin minulle ehdottomasti yksi paras jaksamisen mittari. Levänneet aivot jaksavat tehdä uusia kytköksiä, luoda uutta ja kehittää uusia ideoita. Luovuus on muutenkin mielestäni äärimmäisen tärkeä elämän osa, jota täytyy muistaa vaalia. Yhteys omaan luovuuteen lisää hyvinvointia, mutta myös parantaa suoriutumista esimerkiksi työelämässä.  

Yksi lomani tähänastinen luovuuden huipentuma on muuten ollut elämäni ensimmäinen rakkaudella kirjoitettu Susikoira Roi -vitsi. Se oli aivan naurettavan surkea.


Jatkan lomailua näissä samoissa merkeissä. Minulle ei ole yleensä tuottanut suuria vaikeuksia pyhittää vapaa-aikaa työstä vapaaksi, mutta on silti ihanaa saada totaalinen irrotus normaalista arjesta ja panostaa sataprosenttisesti omaan hyvinvointiin ja kivoihin asioihin. Minulle tämä kesä onkin ollut ennen kaikkea hyvää aikaa kuunnella itseään ja olla armollinen itseään kohtaan. 

Keräilen mielelläni kesän hetkiä (ja makuja) talteen syksyn pimeitä iltoja varten, koska ne tulevat vielä tarpeeseen. Hyvää kesän jatkoa sinullekin!


Kommentit

Suositut tekstit