Kuuntelemalla parempia ratkaisuja


Pidän hirmuisesti työtiimistäni, koska siihen on konsentroitunut niin monipuolista osaamista. Tiimissä on kokeneita konkareita sekä uusien rekrytointien jälkeen myös työurallaan tuoreempia tapauksia. Tiiminjäsenillä on myös monipuolisesti erilaisia koulutustaustoja.

Monipuolisuus työtiimissä on tärkeää, koska se auttaa haastamaan omia ideoita. Joskus saatan ehdottaa jotakin asiaa, ja joku muu saattaa tuoda asiaan ihan erilaisen näkökannan, jota minä en olisi ikinä tullut ajatelleeksi. Se on suuri rikkaus.


Toisaalta tiimiin mahtuu myös hyvin erilaisia temperamentteja. Kokouksissa jotkut saattavat vastata nopeasti ja varmasti kaikkiin kysymyksiin, kun toiset vasta miettivät tarkemmin vastaustaan. Onkin tärkeää antaa kaikille tilaa saada mielipiteensä kuuluviin.

Olen huomannut, että erityisesti videokokouksissa toiset jäävät herkästi hiljaiseksi, samalla kun toiset puhuvat jatkuvasti toistensa päälle. Olenkin yrittänyt koota tähän jotain ideoita siitä, miten kaikkien mielipiteet saataisiin kokouksissa tasavertaisesti kuuluviin.

1. Kuuntele. Kun toiset puhuvat, kuuntele avoimin mielin, mitä heillä on sanottavaa, älä mieti vain sitä, mitä aiot itse seuraavaksi sanoa.

2. Kysy. Jos kokouksessa on selkeästi hiljaisempia osanottajia, voi olla hyvä kysyä heiltä suoraan, että onko heillä vielä jotain kysyttävää tai kommentoitavaa. Näin hekin voivat saada suunvuoron, jos epäröivät ottaa sitä muuten.

3. Älä puhu päälle. Tämä on erityisen tärkeää videokokouksissa, joissa ei muuten saa selvää kenenkään puheesta, mutta tärkeää kaikessa kanssakäymisessä elämässä. Odota, että toinen puhuu loppuun, ja jatka vasta sitten. 

4. Validoi. Kun joku ehdottaa jotakin uutta, älä heti vaihda puheenaihetta, vaan rekisteröi ehdotus ja tee selväksi, että se on kuultu. Älä myöskään heti tuomitse ehdotusta, vaan kiitä, että uudenlainen näkökulma on tuotu esiin.

Tässä on pari ajatusta, jotka tulivat mieleeni, mutta kuulisin mielelläni lisää ideoita aiheesta. On nimittäin hirmuisen tärkeää erityisesti kehityksen ja uuden innovoinnin kannalta, että kaikkien ideat saadaan tasavertaisesti kuuluviin. 

Kommentit

Suositut tekstit