Mitä kasvu on ja miten sitä mitataan?

Ihmisen, samoin kuin myös esimerkiksi yritysten, on taipaleensa alusta lähtien kasvettava ja kehityttävä pysyäkseen hengissä. Meihin onkin luontaisesti ohjelmoitu tarve kasvuun. Vai tunnistatko ollenkaan ajatusta, että pitäisi hankkia vielä vähän lisäkoulutusta, parempi titteli, suurempi talo, suurempi sijoitussalkku tai saavuttaa vielä seuraava taso esimerkiksi harrastusten parissa?

Kehitys onkin usein ihan hyvä tavoite, mutta sen ihannointi voi myös mennä yli, jos pidämme kasvua itsessään arvokkaana ja tavoittelemisen arvoisena. Silloin sen tavoittelu voi viedä meitä kauemmaksi oikeista unelmistamme.




Tapasin jonkin aikaa sitten ihmisen, joka haaveili perheestä. Hän oli työskennellyt pitkään todella pitkiä päiviä säästääkseen rahaa, jotta voisi ostaa kumppaninsa kanssa perheelleen hienon kodin, ja jotta hänellä olisi tulevaisuudessa varaa viettää aikaa rennosti kotona. Kun perheenlisäyksen aika olisi taloudellisesta näkökulmasta ollut kypsä, pariskunta oli ajautunut toisistaan erilleen ja he päätyivät eroon. Säästöjen kasvu ei luonutkaan ideaalia ympäristöä perheelle.

Saman ilmiön erilaisen ilmentymismuodon voi nähdä myös yritysmaailmassa. On esimerkiksi yrityksiä, joiden tavoitteena on voinut olla myydä tuotettaan mahdollisimman paljon, mutta myynnin kasvaessa myös tappiot ovat kasvaneet eikä toiminta ole ollut enää kannattavaa. Pelkän liikevaihdon kasvun tuijottaminen on voinut viedä yrityksen kurssin vaarallisille vesille.


Takerrumme silti helposti mitattaviin arvoihin tai mittareihin, koska ne ovat, no, helposti mitattavia. Voimme laatia exceleitä tarkastelemaan tavoitteiden edistymistä niin töissä kuin vapaa-ajallakin, ja vahtia niitä maanisesti. Aina välillä tekisi kuitenkin hyvää pysähtyä, ja ajatella, ovatko nämä mittarit sellaisia, jotka varmasti vievät lähemmäksi tavoitteita, vai onko niistä itsessään tullut tavoittelun arvoisia?

Joskus voi myös tehdä hyvää yrittää purkaa tavoitteitaan ja mittareitaan niiden ydintä kohti. Mitä minä tavoittelen tällä kasvulla? Mihin suuntaan toivon sen vievän elämääni? Joskus tällaiset kysymyksenasettelut saattavat paljastaa jotain yllättävää myös itsestämme. Jos haluat enemmän rahaa rahan itsensä vuoksi, tee enemmän töitä. Jos kuitenkin teet töitä aamusta iltaan saadaksesi potentiaalisesti enemmän vapaa-aikaa tulevaisuudessa, eikö se tunnu hieman hullunkuriselta?


Minua haastateltiin kerran yhteen lehteen urapolustani. Haastattelun aikana toimittaja kysyi minulta, että kun sinä nyt olet noin nuorena väitellyt tohtoriksi ja kaikkea, niin mitä sinä voit enää elämässäsi tavoitella. Tämä kuulosti suoraan sanottuna siltä, kuin toimittajan silmissä elämälläni ei olisi enää muuta funktiota kuin kuolla, mikä oli piristävää. Yritin siinä sitten selittää, että elämässä voi tavoitella muutakin kuin pelkästään korkeampaa koulutustasoa...

Pelkän kasvun sijaan onkin hyvä tarkastella omia tavoitteitaan peilaten niitä omiin arvoihin. Voin sanoa omasta kokemuksesta, että pelkän suorittamisen vuoksi tekeminen harvoin tekee onnelliseksi, koska aina voi suorittaa lisää. Kasvaa voi aina lisää ja lisää, mutta miksi ja millä hinnalla? Tärkeää olisi kyetä nimeämään ne asiat, jotka ovat itselle oikeasti tavoittelemisen arvoisia eikä antaa itsensä sokeutua kaiken maailman kasvumittareista.

P.S. Kasvattelin eilen nahkaani, kun kävin heittämässä talviturkkini mereen!

Kommentit

Suositut tekstit