Parempaa palkkaa, kiitos

Vaikka mielekäs työ ja mahdollisuudet kehittyä ovat keskeisiä työssä viihtymisessä, varmasti jokainen voi allekirjoittaa, että riittävä palkka on vähintään yhtä tärkeä asia. Tarpeeksi suuri palkka kertoo mielestäni siitä, miten paljon tekemäämme työtämme arvostetaan.

Otin loppuvuodesta oman palkkani puheeksi esimieheni kanssa, ja sain palkankorotuksen. Jos olet miettinyt, että ansaitsisit parempaa palkkaa työstäsi, tässä on jotain ajatuksiani palkkaneuvotteluihin.

1. Tee taustatyösi

Selvitä, millainen palkkataso tehtävässäsi/alallasi on, jotta tiedät millaisissa summissa suunnilleen liikutaan. Tässä auttaa esimerkiksi avoin keskustelu kollegoiden kanssa (helpommin sanottu kuin tehty, mutta kannustan), netin palkkavertailusivustot tai liiton palkkaneuvonta.

Yritä saada riittävästi dataa, että voit vertailla omaa palkkaasi suhteessa vastuihisi, kokemukseesi ja yleiseen palkkatasoon. Kun olen miettinyt omia palkka-asioitani, olen ollut yhteydessä useaan otteeseen Loimun palkkaneuvontaan. Se on auttanut minua ruuvaamaan omaa palkkaani osuvammaksi.

2. Ota asia rohkeasti puheeksi

Oma palkkaa kannattaa arvioida säännöllisin väliajoin. Onko palkkasi suhteessa tehtävän yleiseen palkkatasoon? Oletko saanut vaativampia työtehtäviä, mutta palkkasi polkee paikallaan?

Vaikka palkankorotus olisi kohdallasi aiheellinen, sitä harvoin saa pelkästään hautomalla asiaa mielessään. Ota asia rohkeasti puheeksi esimiehesi kanssa esimerkiksi kehityskeskusteluissa.

Nykyisessä työpaikassani käydään kolme kertaa vuodessa niin kutsuttuja navigointikeskusteluja, joissa asetetaan työlle tavoitteita ja seurataan niiden täyttymistä. Otin palkkani puheeksi tällaisessa keskustelussa, jolloin esimieheni sanoi, että hänkin oli ajatellut asiaa ja lähti heti viemään asiaa eteenpäin.

3. Osoita konkreettiset perusteet palkankorotukselle

Valmistaudu palkkaneuvotteluihin hyvissä ajoin valmistelemalla konkreettiset perusteet korottaa palkkaasi. Sinun pitää nimittäin perustella asiasi riittävän hyvin, että esimiehesi voi viedä palkankorotustarpeen organisaatiossa eteenpäin.

Oletko osoittanut hyvää tuloksellisuutta? Mieti, voitko esittää tämän selkeinä numeroina. Ovatko vastuusi kasvaneet? Onko osaamisesi karttunut esimerkiksi uusien opintojen kautta? Kirjaa kaikki nämä asiat ylös, jotta sinulla on esittää selkeät perusteet korjata palkkatasoasi oikeammaksi.


Palkasta puhuminen koetaan usein vaikeaksi, ja paremman palkan vaatiminen ahneudeksi. Se on kuitenkin aivan hassua ajattelua. Palkka on paitsi välttämätöntä toimeentulolle, myös tapa kertoa arvostuksesta ja motivoida työntekijöitä. Ole rohkea, ja pidä huolta omista etuuksistasi.

Kommentit

Suositut tekstit