Ydinvoima - kestävä vaihtoehto ilmastonmuutoksen hillinnässä

Pari päivää sitten julkaistiin Ylen tutkimus, jonka mukaan suomalaiset kannattavat ydinvoimaa ilmastotaistelun työkaluna. Kyselyn mukaan erityisesti nuoret pitivät ydinvoimaa kestävänä energiamuotona, mikä on positiivinen muutos. Avaan tässä hieman, minkä takia se on positiivista.


Hiilidioksidipäästötöntä ja luotettavaa energiaa

Ydinvoimalla on ilmastonmuutoksen torjunnassa tärkeä rooli, koska sen tuotantoprosessissa ei synny kasvihuonepäästöjä. Ydinvoiman koko elinkaaren aikaiset kasvihuonepäästöt ovat puolestaan samaa tasoa kuin tuuli-, vesi- ja aurinkovoimalla.

Lisäksi silloin kun energian kulutus on suurta, sähkön tasainen saanti on todella tärkeää. Toisin kuin muut päästöttömät energian tuotantomuodot, ydinvoima on luotettavaa, koska ydinsähköä voidaan tuottaa jatkuvasti sääoloista riippumatta. Se on siis vähintäänkin hyvä lisä tasaamaan esimerkiksi tuuli- ja aurinkoenergian säiden mukaan vaihtelevaa energiantuotantoa.
Ilmastonmuutos on akuutti kriisi, jonka torjunnassa tarvitaan monipuolisesti erilaisia ratkaisuja. Ydinvoima on yksi näistä ratkaisuista.
Ylen kyselyssä mainittiin, että osa nuorista vierastaa ydinvoimaa siitä syntyvien ydinjätteiden takia. Ydinjätehuollon ammattilaisena koen jonkinlaista vastuuta sörkkiä hieman tätä aihetta.


Kestävä ja turvallinen ydinjätehuolto

Tällä hetkellä käytetty ydinpolttoaine varastoidaan Suomessa ydinvoimalaitospaikoilla sijaitsevissa vesiallasvarastoissa. Aikoinaan käytetty ydinpolttoaine toimitettiin takaisin ydinpolttoaineen tuotantomaihin, mutta vuonna 1994 ydinenergialakia muutettiin niin, että ydinjätteen vienti ja tuonti kiellettiin.

Tätä ennakoitiin niin, että selvitykset ydinjätteiden loppusijoittamisesta aloitettiin jo 1970-luvulla. Vuonna 1988 puolestaan perustettiin valtion ydinjäterahasto, jonka tehtävänä on kerätä ydinjätehuoltoon vaadittavat varat vuosimaksuina ydinvoimalaitosyhtiöiltä. Näin haluttiin taata taloudellisesti, että ydinjätehuolto voidaan hoitaa kaikissa olosuhteissa.

Suomessa käytetty ydinpolttoaine loppusijoitetaan kuparikapseleissa Olkiluodon peruskallioon noin neljänsadan metrin syvyyteen. Käytetyn ydinpolttoaineen pitkäaikaisturvallisuuden lähtökohtana on moniesteperiaate, jossa radioaktiiviset aineet ovat useiden toisiaan tukevien, mutta toisistaan mahdollisimman riippumattomien vapautumisesteiden sisällä. Loppusijoituslaitos on siis suunniteltu niin, että yhden vapautumisesteen mahdollinen pettäminen ei vaaranna eristyksen toimivuutta, ja että jokaisessa vapautumisesteessä on merkittävät turvamarginaalit.

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen turvallisuutta on tutkittu maailmanlaajuisesti jo vuosikymmenien ajan, ja sitä arvioidaan jatkuvasti loppusijoituslaitoksen käyttötoiminnan aikana ja sen jälkeen. Ydinjätehuolto on myös kokonaisuudessaan todella tarkasti säädeltyä. Suomessa työ- ja elinkeinoministeriö hyväksyy jätehuoltosuunnitelmat ja Säteilyturvakeskus valvoo niiden toteutusta.

Mikäli haluat kuulla aiheesta vielä lisää, vastaan mielelläni kysymyksiin. Lisää tietoa ydinjätteistä ja niiden loppusijoittamisesta löytyy myös muun muassa Säteilyturvakeskuksen sivuilta.




Kommentit

Suositut tekstit