Työn imu

Työni on tuntunut viime päivinä erityisen mielekkäältä, ja olen välillä uppoutunut tehtäviini täysin huomaamatta. Työpäivät ovat vilahtaneet silmissä, kun olen saanut ratkaista mielenkiintoisia pulmia ja järjestää epäjärjestystä. Olenkin viime aikoina päässyt kokemaan erityisen paljon työn imua.

Mitä on työn imu?

Työn imulla tarkoitetaan myönteistä tunne- ja motivaatiotilaa töissä. Tällöin työntekijä tuntee itsensä tarmokkaasti, työnsä mielekkääksi ja kykenee uppoutumaan työhönsä ja kokemaan siitä nautintoa.

Työn imu on arvokas kokemus, joka edesauttaa työssäjaksamista ja antaa merkityksellisyyden kokemuksia. Se on hyödyllistä paitsi työntekijälle ja tämän hyvinvoinnille, mutta myös yritykselle ja sen taloudelliselle menestykselle, sillä työn imu on yhteydessä aloitteellisuuteen ja hyviin työsuorituksiin.

Ei siis ole aivan yhdentekevää, tunteeko työntekijä työn imua vai ei. Hyvä uutinen kuitenkin on, että sitä voi edistää.

Miten työn imua voi edesauttaa?

Työn imua voidaan edistää organisaatiotasolla työpaikalla. Muun muassa työroolien ja -tehtävien selkeys, työaikojen joustavuus, työpaikan ilmapiiri ja työn varmuus vaikuttavat siihen, miten hyvin työntekijät sitoutuvat työhönsä, ja miten mielekkäänä he sen tuntevat.

Toisaalta työyhteisössä avoin palaute, arkinen arvostus ja huomaavaisuus sekä oikeudenmukaisuus tukevat työntekijöiden hyvinvointia ja jälleen luovat hedelmällisen ympäristön työn imun kokemukselle.

Työtään voi myös itse mahdollisuuksien mukaan tuunata mielekkäämmäksi itselleen. Se voi olla jonkin rutiinin rikkomista, uuden taidon opettelua tai omien vahvuuksien tunnistamista ja niiden jalostamista. Yleensä työtä voidaankin muokata parhaiten työntekijän ja esimiehen yhteistyöllä mahdollisimman mielekkääseen suuntaan, mikä hyödyttää kaikkia osapuolia.


Kaikki ihmiset ovat erilaisia, ja kokevat erilaiset asiat mielekkäiksi tai raskaiksi. Minä esimerkiksi nautin haasteista ja hektisestäkin työtahdista. Minulle yksi suurin motivaatiota syövä tekijä puolestaan on tunne siitä, että en saa tarpeeksi haasteellisia virikkeitä töissä.

Jollekulle toiselle jatkuvat haasteet voivat puolestaan näyttäytyä masentavina vuorina, jotka tukahduttavat innon työhön. Tällöin voi olla voimaannuttavaa lisätä työhönsä enemmän rutiinitehtäviä, joista kokee selviytyvänsä tilanteessa kuin tilanteessa.

Organisaation tehokkuudelle tekee siis hyvää miettiä, miten tehdä työstä mielekästä erilaisille ihmisille, ja miten luoda otolliset olosuhteet työn imulle. Milloin ja millaisissa olosuhteissa sinä olet viimeksi tuntenut työn imua?

Kommentit

  1. Hyvä kirjoitus ja näkökulma, kiitos. En ole aikaisemmin törmännyt kyseiseen termiin, mutta nytpä tiedän tämänkin. Hienoa myös kuulla, että ihmiset viihtyvät työssään - tämä on kyllä äärimmäisen tärkeää.
    Itse etsin omaan työhöni tällä hetkellä uusia työhanskoja, sillä vanhat pääsivät kulumaan puhki. Minäkin kyllä pidän työstäni, vaikka olen alalla ollut jo 30-vuotta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit