Radon – kodin hiljainen syöpäriski

Nykyään on trendikästä olla tietoinen omasta hyvinvoinnistaan sekä terveydestään ja seurata niiden kehittymistä, ja hyvä niin. Tiesitkö, että monen suomalaisen kotona vaanii kuitenkin tuntematon syöpäriski?


Tänään vietetään Euroopan radonpäivää, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta radonin terveysriskeistä. Sen kunniaksi listaan tähän hieman faktoja radonista.

1. Radon on radioaktiivinen, väritön, hajuton ja mauton kaasu. 

2. Lähes 300 ihmistä sairastuu vuosittain keuhkosyöpään radonin vuoksi. Tupakointi lisää tätä riskiä.

3. Radonia syntyy kallioperässä uraanin ja toriumin hajoamistuotteena.

4. Sitä erittyy sisäilmaan talon alla olevasta maaperästä ja rakennusmateriaaleista talon perustuksen rakojen kautta.

5. Suomessa on erityisiä radonriskikuntia, joiden alueella on paljon uraania maaperässä. Tällaisia alueita ovat muun muassa Kymenlaakso ja Pirkanmaa.

6. Kodin radonpitoisuuden voi mitata, ja niin kannattaa ehdottomasti tehdä, koska mittaus ja radonkorjaaminen on helppo Ja halpa toimenpide verrattuna siitä saatavaan terveyshyötyyn.

7. Radonin mittauskausi on marraskuun alusta huhtikuun loppuun, koska sitä pääsee eniten huoneilmaan lämmityskaudella alipaineen vuoksi.

8. Radonin määrää sisäilmassa voidaan vähentää rakennusteknisillä ratkaisuilla.

Radon on sellainen terveysriski, jota ei välttämättä tule ajatelleeksi kotonaan tai työpaikallaan. Työnantaja on vastuussa työtilojen radonmittauksista, ja kiinteistönomistaja tietysti kodin mittauksesta. Lisää tietoa radonista löytyy Säteilyturvakeskuksen sivuilta.

Kommentit

Suositut tekstit