Tylsistyminen ruokkii luovuutta

Tätä kirjoittaessani matkaan läpi Saksaa junassa. Kun syksyiset maisemat vilahtelevat ohi silmissäni, huomaan ajattelevani, miten tärkeää on saada välillä täysin strukturoimatonta aikaa tylsistyä ja antaa ajatusten harhailla.


Ainakin oma arkeni on usein melko aikataulutettua. Työkalenteri täyttyy hetkessä kokouksista ja työmatkoista, kun taas vapaa-aika täyttyy helposti muun muassa tapaamisilla ystävien ja perheen kanssa tai urheilulla. Matka-ajat tulee puolestaan käytettyä lukemiseen, kirjoittamiseen tai podcastien kuuntelemiseen.

Vaikka kaikki aktiviteetit olisivatkin itselle miellyttäviä, jatkuva tekeminen kuitenkin kuormittaa aivoja. Tällöin saatamme ongelmanratkaisutilanteissa huomaamatta ankkuroitua helppoihin tai tuttuihin ja turvallisiin ratkaisuihin, vaikka ne eivät olisi parhaita mahdollisia ratkaisuja siihen tilanteeseen.


Kuurosokealta kirjailijalta Helen Kelleriltä kysyttiin kerran, onko mitään pahempaa kuin olla sokea. Hän vastasi, että kyllä, se että näkee, mutta näkemys puuttuu. Jos täytämme kaiken ajan tekemisellä ja itsensä kehittämisellä, saatamme ajautua kulkemaan sokeasti eteenpäin vailla näkemystä. Tehdä ajattelematta, onko se paras tapa tehdä.

Organisaatioissa sovitaan usein kokouksia kokousten perään ideoimaan uusia projekteja ja ratkaisuja olemassaoleviin haasteisiin. Helposti ajaudutaan tilanteeseen, jossa ihmiset juoksevat kokouksesta toiseen, ilman että heillä on kunnolla aikaa paneutua kokousten päätöksiin tai avoimiin tehtäviin. Tai pahimmillaan kokouksissa kirjoitetaan edellisten kokousten pöytäkirjoja. Yritä siinä sitten ideoida luovia ratkaisuja!


Luppoaika ja tylsistyminen auttaa aivoja latautumaan ja ratkaisemaan ongelmia. Onkin tutkittu, että tylsistyminen auttaa muun muassa työstämään aivoille syötettyä dataa ja ruokkii luovuutta. Tylsistymistä ei siis kannata pelätä. Kun mielen antaa vaeltaa, luovuus herää ja hankalatkin haasteet saattavat alkaa näyttää ratkaistavilta.

Ole siis armollinen itseäsi kohtaan ja anna ajatuksesi välillä harhailla huoletta. Saatat huomata, että se tekee hyvää ajattelulle! Yritä olla armollinen myös kollegojasi kohtaan. Vaikka se saattaisi joskus näyttää siltä, että he siirtyvät toiseen ulottuvuuteen kuulematta sanaakaan, he saattavat vain prosessoida kuulemaansa.

Kommentit

Suositut tekstit