Sienten radioaktiivisuus

Syksyn satokausi on ihanaa aikaa, ja minä ainakin olen nauttinut mielelläni sen antimista. Metsien kasvillisuus on kuitenkin alttiina maaperän ja ilman radioaktiivisille aineille, jotka kertyvät kasveihin ja sieniin.


Sanon nyt ihan heti alkuunsa, että marjojen ja sienten radioaktiivisuus on niin pientä, ettei niiden syömistä tarvitse vältellä millään tavalla. Se on kuitenkin hyvä tiedostaa, että metsäntuotteissa on radioaktiivisuutta, kuten luonnon radioaktiivisia aineita ja Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta peräisin olevaa cesium-137:a.

Sienten radioaktiivisuus vaihtelee alueittain ja myös lajeittain. Esimerkiksi eniten Tšernobylin onnettomuuden laskeumaa tuli Pirkanmaan, Hämeen ja Kymenlaakson seuduille. Eniten cesiumia puolestaan siirtyy luonnossa muun muassa rouskuihin ja orakkaisiin, ja vähiten korvasieniin, herkkutatteihin ja kantarelleihin.


Nyt haluan jälleen painottaa, että vaikka söisi todella paljon mahdollisimman aktiivisia luonnosta löytyviä sieniä Suomessa, saisi silti niin pienen säteilyannoksen, että se olisi vain noin sadasosa suomalaisten keskimääräisestä säteilyannoksesta. Se on siis todella pieni säteilyannos.

Sienten radioaktiivista cesiumia voi myös halutessaan vähentää sienten käsittelyllä. Cesium on vesiliukoista, joten suuri osa siitä saadaan poistettua liottamalla tai keittämällä sieniä. Tällöin liotus tai keitinvesi tulee heittää pois ruoanlaiton yhteydessä.

Lisää tietoa sienten ja marjojen radioaktiivisuudesta löytyy muun muassa Säteilyturvakeskuksen sivuilta. Muistuttaisin myös, että sienet ja marjat ovat terveellistä ja herkullista syötävää eikä niiden syömistä kannata mitenkään vältellä, päinvastoin.

Olen tänä syksynä valmistanut mm. suussasulavia lampaankääpäpihvejä (joiden reseptin ajattelin jakaa kanssanne), kermaista metsäsienikeittoa ja herkullista tattipastaa. Syksyn pakkaset alkavat pian uhata sienikautta, mutta toivottavasti ehtisin vielä metsään etsimään lisää herkkuja!

Lampaankääpäpihvit

Ainekset

4 lampaankääpää
1 kananmuna
2 dl korppujauhoja
suolaa 
pippuria
halutessasi raastettua parmesaanijuustoa
paistamiseen voita

Valmistus

Puhdista sienet ja poista sienten jalat, mutta älä muuten pilko sieniä.
Riko munat kulhoon.
Sekoita toiseen kulhoon korppujauhot, suola ja pippuri sekä halutessasi raastettua parmesaanijuustoa.
Kasta lampaankäävät ensin kananmunassa ja pyörittele niitä sen jälkeen korppujauhoseoksessa.
Kuumenna voi pannulla ja paista pihvit kullanruskeiksi molemmin puolin.
Syö sellaisenaan tai tarjoa esimerkiksi uunijuuresten kanssa.

(Omat pihvini eivät valitettavasti ikinä selvinneet kuvaan asti, vaan katosivat saman tien lautasilta.)

Kommentit

Suositut tekstit