Tule hyvä tiimi, älä tule paha tiimi

Olen aiemmin kirjoittanut siitä, miten tärkeää ystävien ja perheen tuki on minulle. Uskonkin, että monipuoliset tukiverkostot ovat välttämättömät elämässä selviytymiseen ja menestymiseen. Samalla tavalla myös työtiimillä on todella suuri merkitys työssä jaksamiseen sekä kukoistamiseen.



Olimme viime viikolla virkistäytymässä yksikön kanssa Rauman Kuuskajaskarissa, joka on entinen puolustusvoimien linnake Rauman edustalla (tämän postauksen kuvat ovat sieltä). Saari on kaunis vierailukohde, jota voi kyllä suositella! Saarella vietetty vuorokausi sai myös ajattelemaan työtiimin ja sen toimivuuden tärkeyttä.

Vietämme töissä suuren osan ajastamme, joten ei ole ihan yhdentekevää, miten sen ajan vietämme. Olet varmaan joskus huomannut, kuinka töissä koetut ristiriidat ja konfliktit vaikuttavat työmotivaation lisäksi myös mielialaan töiden ulkopuolella.
Pahimmillaan myös vapaa-aika menee pilalle, kun tekee liikaa ja miettii työpaikan haasteita. Parhaimmillaan puolestaan voi selvitä vaikeistakin tilanteista sekä töissä että töiden ulkopuolella hyvän tiimin tuella.
Mikä sitten tekee hyvän työtiimin? Omasta mielestäni hyvässä tiimissä on yksilöitä, joilla on erilaisia vahvuuksia ja mielipiteitä. Tiimissä tulisi luoda ilmapiiri, jossa nämä mielipiteet voi tuoda esiin ilman pelkoa tai vähätellyksi tulemista.



Kaikkia ei voi laittaa samaan muottiin. Toisen vahvuus voi olla ideointi, ja toisen taas esimerkiksi ideoiden toteuttaminen. Molemmat roolit ovat yhtä tärkeitä lopputulokselle. Erilaiset vahvuudet ovatkin suunnaton rikkaus, jota tulisi vahvistaa tukemalla myös yksilöiden omaa kehitystä. Se tukee koko tiimiä.

Oman kokemukseni mukaan hyvää tiimihenkeä luo positiivinen vahvistaminen. Kun tiimin jäseniä kuunnellaan tasavertaisesti eikä nöyryytetä hassuistakaan ideoista, luodaan ilmapiiriä, jossa on turvallista jakaa ajatuksia ja luoda uutta. Harva uusi läpimurto lähtee myötäilemällä vanhoja ideoita.


Olen ehtinyt työskennellä monenlaisissa tiimeissä. Sellaisissa, joissa kaikki on periaatteessa ihan hyvin, mutta kaikki tehdään kuten aina ennenkin eikä kukaan halua kyseenalaistaa tai muuttaa mitään, koska se nähdään turhana. Toisaalta olen myös ollut tulehtuneissa tiimeissä, joissa ihmiset eivät edes käyneet kahvitauolla, koska halusivat välttyä keskustelulta muiden kanssa.

Olen ilahtunut nykyisessä työssäni siitä, että yksikössämme on monenlaisia vahvuuksia, mielipiteitä ja toimintatapoja. Ketään ei lyödä alas, mutta ajatuksia voidaan kyseenalaistaa ja kehittää hyvässä hengessä ja huumorilla. Se on todella tärkeää, jos halutaan kehittää hedelmällisesti jotain uutta.


Hyvässä työtiimissä ei kasva sarvi otsaan heti, kun näkee muut. Parhaimmillaan töissä voi olla hauskaa, vaikka olisi paljonkin kiirettä ja painetta. Hyvässä työtiimissä ollaan kuitenkin välillä eri mieltä, perustellaan omat näkemykset ja hyväksytään, että oma ehdotus ei aina ole se paras. Hyvä työtiimi mahdollistaa työssä menestymisen.

Mikä tekee sinun mielestäsi hyvän työtiimin?

Kommentit

Suositut tekstit