Naiset puhtaamman tulevaisuuden asialla

Järjestimme eilen Women in Nuclear Finlandin kanssa ekskursion Olkiluotoon. Oli mahtavaa päästä viettämään päivää niin monipuolisesti lahjakkaan ammattilaisryhmän kanssa! Meillä oli mielenkiintoista ohjelmaa, ja innostuimme päivän aikana keskustelemaan toden teolla siitä, miksi teemme sitä työtä, mitä teemme.


Päivän aikana TVO:n sähköntuotannon johtaja Marjo Mustonen sekä Posivan kehitysjohtaja Tiina Jalonen pitivät esitykset Olkiluodon ajankohtaisista projekteista, jotka myös innoittivat paljon keskustelua, koska Olkiluodolla tapahtuu tällä hetkellä vaikka mitä! Olkiluoto 3 lähestyy käyttöönottoaan, Posiva valmistautuu aloittamaan ydinjätteen loppusijoittamisen ensimmäisenä maailmassa... Nämä ovat mielenkiintoisia aikoja työskennellä Olkiluodossa!

Päivän aikana vieraat pääsivät myös aluekierroksille voimalaitosalueelle, ja saimme nauttia hyvästä ruoasta, seurasta ja, ennen kaikkea, rikkaista keskusteluista. Oli todella mielenkiintoista päästä kuulemaan tarinoita ihmisiltä, jotka ovat työskennelleet alalla kymmeniä vuosia ja ehtineet nähdä yhtä sun toista. Mukana oli myös pari osanottajaa, jotka olivat alkujaan aloittamassa Women in Nuclear –toimintaa.


Oli hienoa huomata, että vuosien aikana on tapahtunut jotain edistystä, koska tänä päivänä tuskin olisi enää mahdollista esimerkiksi sanoa jollekulle, että tämä ansaitsee naisena huonompaa palkkaa, vaikka muuten tekeekin hyvää työtä. Toisaalta sekin kävi selväksi, että työsarkaa riittää vielä.

Voin tunnustaa, että minä teen töitä ydinalalla, koska haluan olla turvaamassa vihreää energiaa Suomeen. Ydinvoima on merkittävin päästöttömän sähköntuotannon muoto, jolla sähköä voidaan tuottaa tasaisesti, suuria määriä ja tuotantokustannuksiltaan kilpailukykyisesti.


Ydinvoima itsessään ei ole minulle sydämen asia, mutta ympäristö, ja sen suojeleminen on. Ydinvoiman ongelma on ollut siitä syntyvä radioaktiivinen jäte, joka aiheuttaa uhan ympäristölle pitkään tulevaisuudessa. Siksi työskentelen sen puolesta, että radioaktiivinen jäte voitaisiin hoitaa kestävällä ja turvallisella tavalla.

Kun juttelin kaikkien rautaisten ydinammattilaisten kanssa päivän päätteeksi saunalla, en voinut olla ajattelematta, että olen todella ylpeä siitä työstä, mitä me teemme. Viime aikoina on puhuttu paljon ilmastonmuutoksesta, ja sen edessä koetun voimattomuuden aiheuttamasta ahdistuksesta. Minä ainakin nukun yöni paremmin, kun tiedän, että teen joka päivä töitä puhtaamman ympäristön puolesta.

Kommentit

Suositut tekstit